САОПШТЕЊЕ

10/06/2023

Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором, данас је у Цириху присуствовао свечаној додели диплома ученицима који су завршили осми разред Српских допунских школа у Швајцарској Конфедерацији.

Министар Милићевић, који је тренутно и в.д. министра просвете, одржао је обећање дато српској дијаспори приликом претходне посете Кантону Цирих, па је данас донирао 300 буквара за малишане који од следеће школске године крећу у први разред српске допунске школе, као и лектире за ученике старијих разреда.

Што више језика човек говори, то више вреди и духовно је богатији, али ако заборави матерњи језик, он губи део себе и везу са својим прецима. Очување и промоција националног идентитета, кроз баштињење српског језика, ћириличног писма, кутурног наслеђа и историје, приоритети су деловања нашег Министарства.

- рекао је Милићевић.

Министар је позвао младе из наше дијаспоре у Швајцарској да се пријаве за учешће у тематским летњим камповима које ће министарство у сарадњи са локалним самоуправама организовати током јула и августа месеца широм Србије. Ови летњи кампови пре свега треба да нашим малишанима из света приближе Србију, да виде унутрашњост наше лепе земље а не само Београд, да се друже са вршњацима и кроз то још више заволе своју матицу и пожеле да се једног дана врате на огњишта својих предака.

БАНЕРИ