Срби у Румунији захвални министру Милићевићу

САОПШТЕЊЕ

03/09/2023

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у односима Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић данас је у румунском граду Арад говорио на манифестацији „Маратон различитости“ на којој су у Паради народних ношњи учествовала и културно-уметничка друштва Срба из Румуније.

Драги млади Срби из дијаспоре и региона, добродошли у овај камп који ће вам пружити прилику да истражите заштићено природно добро Специјални резерват природе Засавица и да учествујете у активностима на мерама санације екосистема. На овом седмодневном путовању, доживећете незаборавне тренутке рада у природи, али и посете историјским и културним објектима у Сремској Митровици и на прелепој Фрушкој Гори. Кроз ове активности, имаћете прилику да се повежете са својим пореклом, да истражите српски језик, историју, географију, али и да се упознате са старим занатима који су део наше богате традиције. Овај камп је осмишљен да вам пружи дубљи увид у културу и наслеђе наше отаџбине и да ојача вашу везу с њом. Драги учесници, искористите ову прилику да створите нова пријатељства, да учите и растете заједно. Верујем да ће вас ово искуство обогатити и да ћете се вратити кући с новим знањима, вештинама и сећањима која ће вас пратити кроз читав живот. Нека вам овај камп остане урезан у памћењу као драгоцена успомена на ваше путешествије ка српским коренима.

- рекао је министар Милићевић. Он се посебно захвалио домаћинима из Румуније, чија је гостољубивост омогућила да се овај догађај оствари.

Савез Срба у Румунији доделио је данас министру Милићевићу специјално признање – „Благодарницу“ у знак захвалности за несебичну подршку коју пружа српском народу у Румунији како би очувао свој национални идентитет, као и за ангажовање на зближавању матице и расејања.

Поред представника српског фолклора, на манифестацији у Араду учествовали су и фолклорни ансамбли румунског, бугарског, немачког, словачког и русинског народа.Поред представника српског фолклора, на манифестацији у Араду учествовали су и фолклорни ансамбли румунског, бугарског, немачког, словачког и русинског народа.

Арад, 3. септембар 2023. године

БАНЕРИ