Прва српска омладинска радна акција ``Засавица 2023``

САОПШТЕЊЕ

11/07/2023

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је данас Еко СОРА камп „Засавица 2023“ у Визиторском центру СЗР Засавица код Сремске Митровице. На кампу који је осмишљен као „1. српска омладинска радна акција“ (1. СОРА) учествује 100 младих из дијаспоре и региона. Камп је организовао Град Сремска Митровица, а све трошкове организације финансирало је Министарство без портфеља задужено за односе са дијаспором са укупно седам милиона динара.

Еко камп у Засавици први је у низу од укупно 22 тематска летња кампа који ће бити одржани у 20 градова и општина широм Србије у којима ће учествовати млади од 14 од 20 година, а чију је организацију финансирало Министарство без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа са дијаспором. Циљ ових кампова је да млади из дијаспоре и региона што боље упознају своју отаџбину, културу и традицију, усаврше знање матерњег језика, националне историје и географије...

Драги млади Срби из дијаспоре и региона, добродошли у овај камп који ће вам пружити прилику да истражите заштићено природно добро Специјални резерват природе Засавица и да учествујете у активностима на мерама санације екосистема. На овом седмодневном путовању, доживећете незаборавне тренутке рада у природи, али и посете историјским и културним објектима у Сремској Митровици и на прелепој Фрушкој Гори. Кроз ове активности, имаћете прилику да се повежете са својим пореклом, да истражите српски језик, историју, географију, али и да се упознате са старим занатима који су део наше богате традиције. Овај камп је осмишљен да вам пружи дубљи увид у културу и наслеђе наше отаџбине и да ојача вашу везу с њом. Драги учесници, искористите ову прилику да створите нова пријатељства, да учите и растете заједно. Верујем да ће вас ово искуство обогатити и да ћете се вратити кући с новим знањима, вештинама и сећањима која ће вас пратити кроз читав живот. Нека вам овај камп остане урезан у памћењу као драгоцена успомена на ваше путешествије ка српским коренима.

- рекао је министар Ђорђе Милићевић у обраћању учесницима кампа.

БАНЕРИ